DAVID BALAJKA

Rodinný dům v Berouně

  • 2018
  • návrh a projekt vznikl v kanceláři ov-a
  • autorský tým - Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, David Balajka, Anna Schneiderová
  • foto - Tomáš Souček
  • návrh zahrady - Land05 - Martina Forejtová

Kompaktní dům navržený do stabilizované rezidenční zástavby nedaleko centra Berouna. Vila pro mladou rodinu nahrazuje původní dům ve špatném technickém stavu a svým objemem navazuje na měřítko okolních vilek z 30. let. Je umístěna ve stopě původního domu, v horní části prudce svažitého jižního pozemku, a těží tak z nádherných výhledů do údolí Berounky. Velkorysým prosklením na jih a východ se otevírá za sluncem a do zahrady. Na sever k blízkým sousedům a k ulici je fasáda kompaktní, jen s několika malými okny.

Z ulice se vstupuje po pár schodech do prostředního podlaží, kde je umístěn centrální obývací prostor s velkou jižní terasou. Z terasy se dá po venkovním schodišti vyjít přímo na zahradu. Do horního soukromého podlaží jsou umístěny 3 ložnice. Z každého pokoje lze vyjít ven na hluboké, dřevem opláštěné lodžie, které zajišťují intimitu ložnic. Spodní patro obsahuje garáž, technické zázemí a letní kuchyni, jejíž jižní prosklená stěna se dá zcela otevřít a propojit tak interiér se zahradou a bazénem.