DAVID BALAJKA

Sídlo firmy RenoEnergie

  • 2016
  • návrh a projekt vznikl v kanceláři ov-a
  • autorský tým - Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, David Balajka, Anna Schneiderová
  • fotografie - Petr Polák

Malé domky na nábřeží. Dva dvory, jeden hospodářský, druhý zahrada. Radikální prosklení k řece, která firmě zabývající se vodními elektrárnami přináší zisk. Pozemek stavebníka leží na nábřeží řeky Radbuzy v Plzni. Původně zde stálo několik hospodářských stavení a jedna chalupa – rodinný dům. Nábřeží řeky je v tomto místě zastavěno původní chalupnickou zástavbou. Každá další ulice od řeky se zvětšuje, až na kopci stojí výrobní haly Škodových závodů. Investor je vlastníkem a provozovatelem sítě vodních elektráren a v tomto místě má vedle jezu malou vodní elektrárnu. Zadáním stavebníka byl kancelářský dům, sídlo firmy RenoEnergie, s důrazem na neformální rodinné prostředí. Naším cílem bylo postavit kanceláře se současným standardem a nepokazit atmosféru chalup u řeky.

Dům je navržen tak, aby na sebe velikostí nestrhával pozornost, spíše jemně doplnil drobnou strukturu zástavby. Nové stavby částečně vycházejí ze stopy historického zastavění bývalého statku i s vjezdovou branou. Navrhli jsme dva jednoduché domy, otevřené širokým průhledem k řece. Původní chalupa a stodola byly opraveny. Areál má dva dvory. První je vstupní, dlážděný, parkuje se zde a je tady zámečnická dílna pro údržbu elektrárenských strojů. Druhý dvůr je vnitřní, obklopený kancelářským provozem. Je vyvýšen nad ulici o dva metry, je zatravněný, zůstala tu původní studna s pumpou a nově byla vysazena meruňka. Kanceláře jsou otevřeny do prostoru krovu, je možné je předělit posuvnými dveřmi. V interiéru jsou přiznané materiály, betonový strop, dřevěný krov, doplňuje je firemní pastelově modrá barva.