DAVID BALAJKA

Kavárna V Zahradě

  • 2018
  • návrh a projekt vznikl v kanceláři ov-a
  • autorský tým - Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, Anna Schneiderová, David Balajka
  • fotografie - Petr Polák

Adaptace rozestavěného prostoru v přízemí a suterénu činžovního domu na náměstí Bratří Synků na provoz kavárny má za cíl vytvořit útulný světlý současný interiér, který nabídne zároveň klidné venkovní sezení ve vnitrobloku.

Dispoziční řešení je v zásadě zachováno z původního stavu. Ve vstupním podlaží se nachází hlavní část kavárny nabízející různé formy posezení. V první místnosti jsou po levé straně navrženy vyšší stolky s barovými židlemi pro rychlejší konzumaci nápojů či občerstvení. Po pravé straně je navrženo klasické kavárenské posezení s vysokou čalouněnou lavicí a jídelními židlemi. Dále v prostoru se nachází bar, který je i s nabídkou dezertů dobře viditelný již od vstupu. Druhá místnost rovněž s lavicí a s pohodlnými nízkými křesly pak pobízí k delšímu pobytu. Za rozšířenými prosklenými dveřmi je nová zimní zahrada, přes kterou lze projít až do zvýšené zahrady ve vnitrobloku. Zahrada poskytuje tiché posezení mezi květinami a kvetoucími keři oddělené od ruchu města na náměstí Bratří Synků.

V suterénu se nachází dva samostatné salonky pro hosty, provozní zázemí a kuchyně pro přípravu občerstvení a zákusků, kterou s horním patrem propojuje malý výtah. Přístup do suterénu zajišťuje původní renovované kamenné schodiště.